Jagttegn

Lærerig dag på skydebanen

Nu hvor jeg har jagttegn mangler jeg “bare” at bestå haglskydeprøven, før jeg kan gå på jagt. Ved haglskydeprøven har man 18 patroner og skal ramme mindst 6 ud af 18 lerduer, der er opdelt i 6 venstreduer, 6 højreduer og 6 bagduer.
Jeg regner med at tage prøven først i september, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Lige nu har jeg ikke noget sted at gå på jagt, men jeg er skrevet på venteliste til et jagtkonsortium. I mellemtiden har jeg planer om at deltage i en af Naturstyrelsens nyjægerjagter, som er en blanding af instruktion og praktisk jagt. Som ved en almindelig jagt starter dagen med parole, hvor der orienteres om, hvilken type jagt, der skal foregå og hvilken type vildt man kan forvente at møde. De erfarne jægere gennemgår også begrebet “godt jægerhåndværk”: adfærd, etik, etikette, sikkerhed mm.
Hvis der bliver skudt råvildt på jagten, vil der også være en demonstration af, hvordan man brækker dyret (tager indvoldene ud, for at de ikke skal blive dårlige og ødelægge kødet) 
Det bliver heeelt vildt spændende! Men nu skal jeg først lige bestå den haglskydeprøve 😊🍀✌️
#helenefornord #haglskydeprøve #flugtskydning #urlevstenderupjagtforening #seeland

Her finder du flere historier om oplevelser

"Sigter skidt, men rammer godt!"

Det var ca. sådan skydeinstruktøren opsummerede min præstation, da jeg var på skydebanen i Karup sammen med de andre jagttegnskursister en solrig fredag eftermiddag i marts. (Selvom det ikke hedder ”at sigte”, men ”at pege”, når vi snakker haglgevær. Bl.a. fordi man har begge øjne åbne, når man peger med haglgeværet, har blikket låst fast på målet, ikke på sigtekornet og fordi målet oftere er i bevægelse, når man skyder med haglgevær).

Nå, tilbage til Karup – stadig en solrig eftermiddag i marts: Fokus denne dag var ikke på, hvor godt vi kunne ramme, men hvor sikkert vi kunne håndtere et jagtgevær. Det med at ramme er først vigtigt senere, når jagttegnet er i hus (Det kan lyde lidt mærkeligt, men der er en god forklaring på det. Se indlægget Min vej til jagttegnet – så giver det hele mening). Nå, men det kan jo være lidt svært kun at koncentrere sig om sikkerheden, og ikke liiige tjekke, hvor godt man rammer.

Det er virkelig spændende at stå med geværet og vente på lerduerne. Det kræver meget mere koncentration og fokus, end jeg troede. Bare det at huske, hvilken rækkefølge tingene skal ske i: klarstilling, skuldring, afsikring, skudafgivelse (hurtigt, fordi lerduerne bevæger sig hurtigt), sikring, åbning af geværet osv.  Og aldrig glemme, hvilken retning geværløbene må pege i. Det hele skal naturligvis gå hurtigt og allerhelst automatiseres, så pegefingeren ikke ved et uheld hviler på aftrækkeren på de forkerte tidspunkter, eller tommelfingeren er for tæt på toplukkernøglen før geværet er sikret.

Her finder du flere historier om oplevelser

Vi øver os

Skydetræning Tørring Jagtforening Flugtskydning
Tørring Flugtskydebane

Lærerig tirsdag aften hos Tørring Jagtforening. Vi skød højreduer, venstreduer, bagduer og spidsduer. 

Dejligt, at man også kunne købe hotdogs og sodavand 🙂

Jeg forsøger at huske: toplukkernøgle, knæk geværet, tjek løbene, put patroner i, luk geværet, klarstilling, råb “klar!”, gevær i skudstilling, afsikring, peg på duen, skyd, sikring, peg gevær nedad, toplukkernøgle og knæk geværet. ALDRIG gevær i vandret, når det ikke er knækket. Og så gentag. Gentag. Gentag …

Her finder du flere historier om oplevelser

Midtjysk jagt, jagtundervisning
Jagtkursus, Midtjysk Jagt
Midtjysk jagt, jagtundervisning

Tak til Rikke Fisker for selskab på køreturene og undervisningen i Karup! Det var en travl marts 2022 med intensivt forløb på kursus og skydebane.

Jeg kan klart anbefale www.midtjyskjagt.dk! (Specielt, hvis jeg består jagtprøven i morgen den 21. april 2022 🙂 )- inspirerende og klar undervisning uden fyld.

Her finder du flere historier om oplevelser

Så skal der læses!

Hjemme i stuen - februar 2022

NU har jeg bestilt kursus til jagttegn – ved midtjyskjagt.dk – det virker meget professionelt. Og depositum er betalt. Så nu er det helt ægte. 

Udover jagt-bøgerne i pensum lærer man utrolig meget ved at tage (utallige) tests i appen fra Danmarks Jægerforbund
(Se screenshots af nogle af spørgsmålene). F.eks. øver jeg mig i at huske, at ikke alt nedlagt vildt må handles i jagttiden, men at krikænder godt må (man ved jo aldrig, hvornår man står i en situation, hvor man overvejer at sælge en krikand). 

Jeg øver mig i at kende forskel på bisamrotte og sumpbæver, hvor mange joule anslagsenergi det kræver at nedlægge en ræv – og andre dyr. Jeg øver mig også i at lade være med at fokusere på, hvorfor spørgsmålet om salg af skeænder står i gåseøjne. Der er meget at lære!

Det er sgu helt ok sådan en søndag med regn, slud og blæst, så længe der er kaffe, ild i pejsen og al den tid i verden, som jeg selv har lyst at prioritere. (Desuden er der æblekage bagefter. Med æbler fra et af mine æbletræer, som jeg ikke aner hvad hedder, og som ethvert have-menneske garanteret ville fælde, fordi det er grimt, næsten væltet og vistnok ret dårligt beskåret af en total have-amatør, der hverken har grønne fingre, eller mælkebøttefri græsplæne, men bare kan smage, at æblerne er fantastiske).

Her finder du flere historier om oplevelser

23. december 2021: Hårde pakker: Ja tak!

Laurona 12/76 haglgevær, lillejuleaften

Det er faktisk både meget romantisk og meget nyttigt. Fik denne Laurona 12/76 af min kæreste i julegave 2021. Det er en gave, der siger ret meget om, hvor meget tid vi kommer til at tilbringe sammen (jeps, det bad du selv om, Bjørn), hvor mange oplevelser vi får i hinandens selskab og mest af alt: det falder SÅ fint i tråd med en af de store rejser, jeg skal i gang med: Jagttegnet (hør lige tromme-soloen, der gik i gang …).

Her finder du flere historier om oplevelser